Faalangst

Faalangst kan een grote belemmering zijn om je rijbewijs te halen. Dan helpt het als je les krijgt van instructeurs die daar goed mee om weten te gaan. En gelukkig is er tegenwoordig ook de mogelijkheid om bij het CBR faalangstexamen te doen.

 

Stel, je gaat met plezier naar je rijlessen en boekt goede resultaten. Met je rijvaardigheden zit het dus wel goed en je bent klaar voor het examen. Maar als het zover is, trap je ineens op het gaspedaal in plaats van de rem. Of je weet ineens niet meer waar welke versnelling zit. De zenuwen gieren door je keel! Resultaat: je zakt voor het examen. Of je vindt alleen al het volgen van rijlessen moeilijk, omdat je al zenuwachtig wordt van de gedachte dat je iets fout zou kunnen doen.

 

Helaas herkennen veel mensen deze situaties. Bij Verkeersschool Pjotr Kerklaan in Putten weten we hoe verlammend faalangst kan werken op je prestaties. Ik doe er dan ook alles aan om mijn leerlingen zo zelfverzekerd mogelijk op examen te laten gaan. Leerlingen die hiermee te kampen hebben, begeleid ik op een speciale manier. Zo oefenen we bijvoorbeeld een of meer keren hoe het toegaat tijdens het examen en we nemen het examencentrum op in de route tijdens de lessen. Dan weet de leerling al wat beter wat hij kan verwachten.

 

Veel extra informatie

De toekomstige examenkandidaten kunnen rekenen op uitgebreide feedback op wat ze doen tijdens de lessen. Aan het einde van de les geeft de instructeur vervolgens aan wat de volgende keer aan bod komt. Op deze manier krijgen mensen extra veel informatie; meer dan ze waarschijnlijk nodig hebben voor het examen. Die extra aandacht geeft ze weer meer zelfvertrouwen. En dat is onmisbaar als je bang bent om te zakken. Ik heb zo al heel wat faalangstige leerlingen geholpen hun rijbewijs te halen.

 

Faalangstexamen

Ook geeft het CBR kandidaten de mogelijkheid om faalangstexamen te doen. Zo’n faalangstexamen duurt langer dan een gewoon rijexamen en de kandidaat krijgt alle gelegenheid om z’n zenuwen tot bedaren te brengen. Zo nodig kan hij het examen zelfs even onderbreken om tot rust te komen. Vanzelfsprekend zijn de examinatoren speciaal opgeleid om faalangstige kandidaten tijdens het examen te begeleiden.

 

Tijd en geld besparen

Aan de speciale begeleiding zijn geen extra kosten verbonden. Sterker nog: doordat je meer zelfvertrouwen krijgt, wordt je kans om in één keer te slagen groter. Een tweede (of zelfs derde) examen met bijbehorende voorbereidende lessen en alle kosten van dien, zijn dan niet meer nodig. Wel komt het voor dat door de uitgebreide ondersteuning een paar extra lessen nodig zijn voordat je op examen gaat. Maar doorgaans vinden mensen die investering minder bezwaarlijk dan nog eens examen doen. Dat deze manier van lesgeven goede resultaten geeft, blijkt wel uit de enthousiaste verhalen van de leerlingen, die te lezen zijn op onze website.